Wat is nou eigenlijk het verschil tussen Brand Ambassadors, Influencers en Champions? En kan een Influencer ook een Champion worden? Hier wordt uitgelegd hoe en waarom je als bedrijf gebruik moet maken van deze vormen van marketing.

Brand Ambassadors

Eerst degene waarvan je waarschijnlijk wel enkele voorbeelden kunt noemen. Enkele van de meest gerenommeerde Brand Ambassadors komen uit de wereld van sport, beroemdheden en mode. Puma betaalt een klein fortuin om met de snelste man ter wereld te mogen werken en Adidas is nog steeds dol op Beckham, hoewel hij sinds 2013 niet meer speelt.

Ambassadors zijn een belangrijk onderdeel van de hedendaagse marketingmix geworden. Top atleten kunnen net zo veel verdienen met sponsoring als met de sporten waar ze goed in zijn.
Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het zoeken naar een geschikte Brand Ambassador is hoe ‘beroemdheid’ en ‘merk’ bij elkaar passen, hier een paar zeer handige tips:

 • Wie past bij jouw merk (is er een link of een achtergrondverhaal)
 • Overweeg of het voor de beroemdheid mogelijk is om jouw merk te beschadigen
 • Probeer een relatie op te bouwen (contact gaat vaak via hun agent)
 • Maak gebruik van PR-ondersteuning om het proces te beheren
 • Houd een overzicht van de resultaten die worden gegenereerd (berichtgeving in de media)

Brand Influencers

Brand Ambassadors? Daar heb ik geen budget voor. Waarschijnlijk heb je wel gehoord van een zeer vergelijkbare en relatief recente soort ambassadeur? De Brand Influencer.

Influencers zijn te vinden op verschillende media platformen, maar de meesten leven online en vereisen steeds vaker een betaalde regeling om zaken te doen. Cruciaal is dat ze geen extreem groot gat in je marketingbudget verbranden.

Ze:

 • Schrijven over merken waar ze affiniteit mee hebben.
 • Beschermen hun persoonlijke merk, want dat is net zo belangrijk als het merk dat ze vertegenwoordigen.
 • Behandelen hun blogs en andere sociale kanalen als een bedrijf.
 • Werken voor compensatie, wat meestal geld en productuitwisseling betekent.
 • Hebben veel, betrokken volgers en specifieke expertisegebieden.

Afhankelijk van je sector en of je een service of een productbedrijf hebt, zijn dit het soort mensen waar kleine tot middelgrote ondernemingen mee bezig moeten zijn. Influencers kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de marketingmix van je merk. Deze personen kunnen van onschatbare waarde zijn voor het stimuleren van betrokkenheid en het aantrekken van nieuwe doelgroepen. Ze werken vooral goed voor B2C-bedrijven.

Brand Champions

En tot slot – hoewel ze deel uitmaken van dezelfde familie, zijn Brand Champions iets anders. Het belangrijkste verschil is dat deze mensen niet per se worden betaald om de promotionele rol op zich te nemen, het zijn vaak directe werknemers, maar niet altijd. Deze mensen hebben een krachtige rol als zij het merk waar zij mee te maken hebben, liefhebben en ademen.

Wijlen Steve Jobs was altijd dol op de winkelmedewerkers van Apple en deze mensen zijn de levende belichaming van Brand Champions. De winkelmedewerkers van Apple zien eruit en klinken als mensen die Apple-producten zouden gebruiken als onderdeel van hun dagelijks leven en als gevolg daarvan lijken ze benaderbaar en we vertrouwen erop dat ze degelijk advies kunnen geven.

Zoals met de zoektocht naar Brand Ambassadors, zijn hier enkele top tips waar je op moet letten bij het koesteren van je Brand Champions:

 • Wees authentiek en trouw aan je merkwaarden wanneer je met hen samenwerkt
 • Lever een engagement ervaring die nieuw en aantrekkelijk is
 • Wees genereus en erken anderen die een rol spelen in het merk
 • Beloon je kampioenen
 • Netwerk met ze en verbind ze met anderen
 • Werk samen met je kampioenen

Het punt is dat Brand Ambassadors, Influencers en Champions allemaal een zeer belangrijke rol spelen in hoe merken worden waargenomen, ze kunnen een fantastisch krachtig onderdeel van je marketing zijn, maar zijn in feite zwaar onderbenut door kleine tot middelgrote bedrijven.

Let’s Work Together

VERTEL MEER OVER JE PROJECT

Een groter bereik? Meer interactie met je klanten? Hogere sales?
Laat je gegevens achter en kom te weten hoe Socialath je daarbij kan helpen!

LET’S TALK